Как да преместите своите снимки и видеа от Фейсбук в Гугъл Снимки

Facebook стартира около четири години преди първият телефон с Android да се появи на пазара, а това означава, че много от нас имат снимки, които живеят там, далеч преди нашите синхронизирани в облак смартфон фотоалбуми със снимки да са толкова актуални през 2020 г. Въпреки, че можете ръчно (и донякъде трудно) да изтеглете всички тези снимки и да ги качете отново на нещо като Google Photos от скоро, за щастие, има много по-лесен начин. С помощта на инструмента за миграция на снимки и видео на Facebook вече можете лесно да копирате тези ценни изображения в Google Photos за безопасно съхранение, а и за всички останали глезотийки, които Гугъл Снимки предлага.

Какво представлява инструментът за миграция на снимки и видео на Facebook?

Инструментът за миграция на снимки и видео на Facebook е продукт от проекта за трансфер на данни, съвместна инициатива между Microsoft, Twitter, Facebook и други гиганти, който обещава по-голяма преносимост на данните между различните услуги. След като дебютира в Ирландия през декември 2019 г., инструментът за миграция на снимки и видео от Facebook най-накрая стигна до САЩ и Канада през април 2020 г., а сега е достъпен за всички.


Инструментът е доста целенасочен по отношение на функционалността си и позволява на потребителите в пет прости стъпки да копират цялата си фото или видео библиотека във Facebook в Google Photos, не са необходими специални хакове или софтуер. Гигантът на социалните медии обещава в бъдеще да се поддържат повече фото услуги и от други доставчици, но засега Google Photos е първата от опциите.

Ето как се прави:

Стъпка 1: Отворете настройките на Facebook

Можете лесно да получите достъп до инструмента за миграция на снимки и видео на Facebook от приложението Facebook на вашия телефон. Просто стартирайте приложението, докоснете хамбургер менюто в горния десен ъгъл на екрана, превъртете надолу и в долната част на страницата и кликнете върху „Настройки“.

Стъпка 2: Прехвърлете копие на вашите снимки или видеоклипове

На средата на страницата ще видите заглавието „Вашата информация във Facebook“. В края на този раздел ще искате да докоснете „Прехвърлете копие от вашите снимки или видеоклипове“.

Стъпка 3: Въведете парола за Facebook

За да гарантира, че сте лицето, което прехвърля вашите снимки или видеоклипове, Facebook изисква от потребителите да въведат паролата си във Facebook. Ако по някаква причина сте забравили или заменили паролата си във Facebook, можете да кликнете върху „Забравена парола?“ под полето за парола, за да започнете процеса на възстановяване.

Стъпка 4: Изберете дестинация

След това ще трябва да изберете дестинация за вашите изображения. В момента Google Photos е единствената услуга, която работи с инструмента за миграция на снимки и видео на Facebook, въпреки че в бъдеще ще бъдат добавени още.

Също така ще трябва да изберете дали искате първо да мигрирате снимките или видеоклиповете си. Имайте предвид, че те не могат да бъдат прехвърлени едновременно; ще трябва да повторите този процес, ако искате да мигрирате всичките си материали от Facebook към Google Photos.

И накрая, след като изберете „Напред“, ще трябва да предоставите разрешение на Facebook да добавя съдържание във вашия акаунт в Google Photos.

Стъпка 5: Потвърдете прехвърлянето

И накрая, докоснете „Потвърждаване на трансфера“, за да започнете процеса на миграция. Ще отнеме малко време услугата да прехвърли вашите изображения и да ги качи в Google Photos, особено ако имате по-голяма галерия.

След като процесът приключи, ще намерите серия от нови албуми в Google Photos, като всички започват с “Copy of...“ Те ще отговарят директно на имената на вашите фотоалбуми във Facebook.

Най-добрата част от инструмента за миграция на снимки и видео на Facebook е, че той е съвместим с всички устройства и операционни системи. Въпреки че тази статия е фокусирана върху практическата работа с Android, същите тези стъпки могат да се извършват на iOS устройство и на Facebook.com през уеб браузър. Това означава, че независимо от това коя платформа или устройство използвате, ще можете спокойно да преместите цялата си фото и видео библиотека от Facebook в Google Photos за минути.