Ахмед Доган и ТЕЦ Варна (видео)

Въздушна снимка на ТЕЦ Варна - вторият по големина ТЕЦ в страната

Едва ли има някой, който се съмнява в хитростта и опитността на старите и опитни играчи в българското политическо, стопанско (и престъпно покровителствано) “Монополи”. Все пак изминаха 30 години откакто на московските възпитаници от бившата Държавна Сигурност се упражняват в управлението на (не техни) капитали. Научиха се дори по-тъпичките и ленивички техни представители, а какво остава за един печен вълк, като този в настоящата приказка.

Разследването на АКФ е обобщено в настоящото видео:

Да обобщим за незапознатите: от няколко месеца Фондация “Антикорупционен Фонд” (АКФ) е по следите на крупна и доста хитра далавера, която би била достойна за възхищение, ако не беше заплаха за националната сигурност на страната.

На 19.06.2019 г. АКФ сигнализира четири държавни институции. Сигнали са изпратени до Държавна агенция „Национална сигурност”, Министерство на енергетиката, Комисиятата за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и Национална агенция за приходите (НАП).

От неправителствената фондация настояват за прозрачност в огласяването на резултатите на проверките, които наивно очакват, че ще се възбудят покрай пре-любопитните факти и “съвпадения”, на които са се натъкнали те, а именно:

В края на 2017 г. фирма без никакъв опит в енергетиката придобива ТЕЦ „Варна“ – по това време втората по големина топлоцентрала в България – от чешкото електроразпределително дружество ЧЕЗ. В момента на придобиването варненската фирма „Сигда“ е притежание на семейството на Данаил Папазов, бивш министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в правителството на Пламен Орешарски.

През август 2018 мажоритарен собственик на топлоцентралата става почетният председател на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган.

Механизмът на сделката по придобиването и последвалите решения на държавни органи, след които ТЕЦ-ът бързо печели договори за милиони от държавата пораждат редица въпроси за възможността на държавните институции да защитават обществения интерес в ситуации, в които са намесени съществени материални интереси на влиятелни лица.

Както заявяват от антикорупционната фондация в друга публикация на сайта си:

(АКФ) посреща с безпокойство медийните публикации за нови 26.5 млн. лв., които българската държава ще заплати за услугата студен резерв на ТЕЦ “Варна” – съоръжение, придобито по неясен механизъм от влиятелен политик, и чиято техническа изправност е под въпрос.

Централата с мажоритарен собственик Ахмед Доган е класирана на челно място в търговете на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), чрез които се определят енергийни мощности в готовност да заработят при необходимост. Така ТЕЦ “Варна” ще има ключова роля да гарантира електроенергийната сигурност на страната до средата на следващата година." - и продължават: “Освен договорената сума за гарантиране на мощности, държавата плаща на дружествата, предоставящи студен резерв, и допълнителни средства за времето, в което мощностите реално работят.

“Разследване на АКФ от месец юни тази година повдигна сериозни съмнения относно експлоатационната годност на ТЕЦ “Варна и възможността на централата да изпълни лицензионните си задължения”, каза Бойко Станкушев, директор на АКФ. “В тази връзка сме изключително обезпокоени от новината за нов договор с ТЕЦ “Варна”.

“Фактите, до които достигнахме въпреки активната съпротива на държавата, получиха широк обществен отзвук не само в България, а и в чужбина. Изпратили сме сигнали до четири публични институции и продължаваме да призоваваме за обстойно разследване.”

На 19.06.2019 г., АКФ сигнализира Държавна агенция „Национална сигурност”, Министерство на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заради договор за студен резерв с „ТЕЦ Варна“ от миналата година.

“Енергийните институции следва да осъществят контролните си правомощия и да се произнесат относно съмненията, водени единствено от задълженията си да работят за публичния интерес,” каза Станкушев.

Сигнализирани бяха и Национална агенция за приходите (НАП) във връзка със съмнения за избягване на данъци в придобиване на ТЕЦ-а от почетния председател на ДПС през август 2018.”

Според съда отказът на Министър Петкова да предостави търсената информация е изцяло незаконосъобразен, тъй като е налице надделяващ обществен интерес от разкриването й.

Припомняме, че отказът от „студен резерв“ на най-големия държавен ТЕЦ отвори пътя на ТЕЦ „Варна“ към многомилионните търгове за студен резерв. Въпреки разкритията на АКФ от юни 2019 г. за застрашаване на енергийната сигурност на страната, преди месец ТЕЦ „Варна“ отново получи от ЕСО договор за „студен резерв“ до юли 2020г.

източник: acf.bg