суперлуна 09.03.2020 г.

Изображение на луната при пълнолуние

Новата „Суперлуна“, която се очаква да привлече тълпи по целия свят, ще се появи в небето утре (понеделник 9-ти март 2020 г.), а следващата подобна ще е чак след 7 години.


Скоро луната ще бъде в най-близката си точка до Земята, което ще направи всеки сантиметър от повърхността ѝ да бъде ярко осветен от слънцето, придавайки ѝ червен блясък. Комбинацията от двете означава, че Суперлуната изглежда с 14% по-голяма и с 30% по-ярка. Но я хванете, докато можете; за наше щастие Европа е едно от най-подходящите (при безоблачно време) райони за наблюдение, защото тук любопитното явление ще започне скоро след като се стъмни. В България Суперлуната ще може да се наблюдава в 19:48 ч. За съжаление прогнозата за времето обещава дъжд, но ако ни се размине и имаме ясно небе, зрелището ще е впечатляващо.

Всеки, който се надява да хване най-добрия момент във Франция, Испания и Германия, трябва да погледне към небето между 6.15 до 19.15 ч. (GMT + 1).

През 2011 г. мътна червена суперлуна беше наблюдавана изключително близо до Земята - в рамките на 203 км от най-близкия й възможен подход към нашата планета. Оттогава самият термин "свръхлуна/суперлуна" се превърна в популяризиран, всеобщ термин за зрелищното лунно събитие.