Сталин и България

У нас той е архизлодеят, стоящ зад най-големите престъпления след 9.09.1944г. Враг на хуманизма, демокрацията и свободния дух. Баща на Народната демокрация и трудовите лагери. Кръстник на родоотстъпниците.


Диктаторът, спуснал желязна завеса над България. Тоталитатният бог, пред чийто портрет народът ни е ликувал и плакал. Човекът, за който „Смъртта на един е трагедия, а на милиони – статистика!“.


По темата в студиото ще дискутират:


Професор Искра Баева - преподавателката по съвременна история в Софийския университет, която определя периода след края на народната демокрация в България и Източна Европа като „чист сталинизъм” - най-мрачните години в следвоенния период, когато „московските” комунисти налагат силово съветския модел.


Професор Любомир Огнянов - дългогодишният преподавател по Съвременна българска история в Софийския университет, специалист по политическа история на България, съветизация и сталинизация, след Втората световна война.


Професор Людмил Спасов - преподавателят по Нова и най-нова история в Пловдивския университет, специалист по Стопанска история на България и история на българската дипломация. Автор на изследователския труд „България и СССР, политико-дипломатически отношения 1917-1944 година”


Тони Николов - главният редактор на Портал „Култура“, философ и журналист, според когото сталинизмът задава истинската спойка в основите на НРБ, която не изчезва със събарянето на статуите на Сталин от техните пиедестали.


Георги Боздуганов - изследователят на новата българска история, проучил архивите на САЩ, Русия, Германия, Великобритания и България, свързани с международната политика и дипломатическите отношения, автор на документалната книга "България - военният трофей на Сталин".