"Последният лов" - края на комунизма в България

Един филм на Радостина Константинова за истинското лице на Тодор Живков

Можем да кажем, че еднозначен прочит на датата 10 ноември 1989 г. все още няма -- една част от българите застават зад носталгията по миналото, докато другата част е твърдо настроена срещу най-дългия диктаторския режим в Източна Европа -- този на Тодор Живков.

"Надяваме се, че сме направили един не черно-бял прочит за последните 15 години от управлението на Тодор Живков и битката за собственото му политическо оцеляване, която той води с Михаил Горбачов", разкрива основния мотив в "Последният лов" авторът му Тодор Пройчев.


"Моят интерес към темата дойде от едни разкрития в немската преса, които се появиха покрай двайсетата годишнина от смъртта на Франц Йозеф Щраус -- може би най-близкият западен партньор на Живков", започва историята около филма Пройчев.


Едно от сериозните разкрития, около които се върти сюжетът на лентата е, че Живков се е опитал да изкара България от Варшавския договор. Интересна гледна точка по темата дава интервю във филма с баварския министър на науката, технологиите и културата -- Фридрих-Вилхелм Ротенпилер, който навремето е бил свидетел на срещите между Живков и Щраус като сътрудник на тогавашния немски премиер. Според него "Живков ухажвал Щраус, защото е търсил някой, който да му отвори вратите към Европа".


"Знам, че имаха голяма политическо приятелство, което с годините се превърна в едно истинско приятелство между двамата. Дядо ми силно ценеше Щраус като политик и като човек, с когото може да споделя своите възгледи и да се консултира. Обичаха да ходят заедно и на лов", коментира отношенията им пък внучката на бившия първи Евгения Живкова.