Мобилното приложение ViruSafe

“Свали мобилното приложение ViruSafe – включи се и помогни като отчиташ своето здравословно състояние всеки ден”


За това призовават от официалният уебсайт на ViruSafe - българското приложение, което макар, че не се радва на особен интерес от страна на потребителите “залови” петима души с коронавирус и засега поставило общо 18 души под карантина.


По информация предоставена от МЗ към 30 април 2020 г., мобилното приложение "ViruSafe" е изтеглено 43 770 пъти за операционна система Android и 16 892 пъти за iOS. Регистрираните потребители наброяват 60 662 души, от които 1424 са сигнализирали за повече от два проявени симптома.


Със софтуера се създаде централизирана онлайн система, която съдържа информация за всички карантинирани и заболели от COVID-19. До всеки гражданин в регистъра стои телефон за връзка, място на карантина или домашна изолация, начална и крайна дата на карантиниране, трите имена, пол, възраст и ЕГН. Този регистър се използва от МВР, НОИ, регионалните здравни инспекци, личните лекари и общините. Приложението "Virusafe" позволява също употребата на географски карти за визуализация на броя на карантинираните, заболелите, починалите и оздравелите.


източник:

ПРАВЕЦ Star