Българският гений, който удиви света

епизод на ИСТОРИЯ.BG

Можете ли да назовете пет български научни открития, които са променили света? Да, има такива! За тях разказваме в този брой на "История.bg".


Както ще имате възможност да разберете сами от обявлението в настоящия брой: в някой януарски понеделник ни чака продължение на разговорът за българският гений, който изуми света.


Първият дигитален часовник е изобретен от българин - инж. Петър Петров. Прототипът на електронния ръчен часовник е пуснат на пазара под името "Пулсар" (Pulsar) на цена 2100 $.


Изобретенията му се увеличават със създаването на първата компютъризирана система за измервания на замърсяванията и първия безжичен сърдечен монитор, създаден за НАСА.


За инж. Петър Петров, Иван Ночев - конструктор на двигателите на модула "Орел" на "Аполо 11", и други българи, световноизвестни учени като Асен Иванов, Кръстьо Кръстев, Стамен Григоров говорим тази вечер с нашите гости.


В студиото са Кирил Вълчев - водещ в "Дарик" радио, Тони Николов - журналист, гл. редактор на портал и списание "Култура", Дими Стоянович - историк, водещ на предаването "Култура.БГ" и гл. редактор на сп. "L'Europeo" и Бойко Василев - журналист, водещ на "Панорама" в БНТ.