Северна Македония стана трийстият член на НАТО днес

Днес (27 март 2020 г.) Северна Македония стана най-новата страна на НАТО, след като депозира своя инструмент за присъединяване към Северноатлантическия договор в Държавния департамент на САЩ във Вашингтон. Съюзниците в НАТО подписаха Протокола за присъединяване на Северна Македония през февруари 2019 г., след което всички 29 национални парламента гласуваха за ратифициране на членството на страната.


Изказвайки се в Брюксел в петък, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза: „Северна Македония вече е част от семейството на НАТО, семейство от тридесет нации и почти един милиард души. Семейство, основано на сигурността, че независимо от какви предизвикателства се сблъскваме, всички сме по-силни и по-сигурни заедно. “Северна Македония е дългогодишен принос за нашата евроатлантическа сигурност, включително чрез участие в ръководените от НАТО мисии в Афганистан и в Косово.

Церемония по издигане на знамето на Северна Македония ще се проведе в централата на НАТО на 30 март 2020 г. в присъствието на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателя на Военния комитет на военния комитет на НАТО маршал Сър Стюарт Пийч и на временното дело на делегацията на Северна Македония в НАТО г-н Зоран Тодоров. Знамето на Северна Македония ще бъде едновременно повдигнато при операциите на Съюзното командване в Монс (Белгия) и при Съюзното командване по трансформация в Норфолк (САЩ).