Добрич

Фьодор Толбухин е съветски военачалник от времето на Втората световна война. Командва Трети украински фронт по времето, когато съветската армия навлиза на територията на капитулиралата България и я окупира въпреки поисканото от българското правителство примирие - отговор на вероломно обявената от СССР война часове по-рано.


В светлината на мълниеносно развилите се събития (Съветските войски навлизат на българска територия в 9 часа и 20 минути сутринта на 8 септември без да срещнат съпротива и продължават настъплението си към вътрешността. Вечерта на 8 септември в София е извършен държавен преврат, довел на власт просъветско и доминирано от комунистите правителство. Считано от 22 часа на 9 септември съветското командване прекратява настъпателните действия, мотивирайки се с прекъсването на дипломатическите отношения между България и Германия от 7 септември и обявената от българското правителство война на Германия на 8 септември.) за мнозина българи е омерзителен актът на преименуването на Добрич. Операцията е отбелязана от съветските власти като голям успех и в негов резултат на 13 септември съветският командващ Фьодор Толбухин е повишен в маршал.


Турското име на Добрич е било Хаджиоглу Пазарджик. От основаването си като селище през XVI век до 1882г. носи това име. След освобождението решават да му дадат името на средновековния български владетел на областта Добротица, известен сред народа като Добротич. На общоградско събрание край ''Шадравана" е взето решението градът да се казва Добрич.


Градът е преименуван и друг път. След румънската окупация, в старанието си да заличат българският характер на селището и населението му румънците го кръщават Базарджик.


От 19 септември 1990 година с президентски указ е възстановено старото име – Добрич и макар името да е възстановено, много ценни архитектурни паметници са унищожени за да дадат пространство на краСИВИТЕ постройки построени по времето на обявеният за престъпен комунистически режим в страната.


източник: kletamaikabalgaria.com