20 години МКС

Запознай се с МКС

На 20-тата годишнина от човешкото присъствие на Международната космическа станция се потопете в 20-те най-често задавани въпроса за космическата международна лаборатория. Отговорите - Гугъл Изкуство и Култура (Google Arts and Culture) и NASA:

На 20-тата годишнина от човешкото присъствие на Международната космическа станция се потопете в 20-те най-често задавани въпроса за космическата международна лаборатория. Отговорите - Гугъл Изкуство и Култура (Google Arts and Culture) и NASA:


Защо се правят изследвания на космическата станция?

Космическата станция е единствената лаборатория в света, която позволява на изследователите да извършват дългосрочни експерименти в микрогравитация. Той позволява на астронавтите да провеждат разследвания, които не са възможни никъде другаде, а информацията, която събираме чрез това, има много предимства обратно на Земята.


От колко време космическата станция е в космоса?

Космическата станция е непрекъснато заета от астронавти от ноември 2000 г. Въпреки това, Заря, първият модул на космическата станция е изстрелян през ноември 1998 г.


Колко голяма е космическата станция?

Космическата станция е с размерите на игрище за американски футбол, включително крайните зони. Тежи почти един милион паунда.


Колко високо е космическата станция?

Космическата станция лети на височина от около 250 мили над Земята.


Колко бързо се движи космическата станция?

Космическата станция пътува със скорост 17 500 MPH или около 5 мили в секунда. Тя обикаля около Земята около веднъж на всеки 90 минути. Това означава, че слънцето ще изгрее и ще залезе 16 пъти на ден.


Колко време отнема да стигнете до космическата станция?

Пътуването от стартовата площадка в Байконур, Казахстан до Международната космическа станция на руски Союз може да отнеме от 6 до 48 часа, в зависимост от процедурите за изстрелване и позицията на станцията в орбита.


Колко дълго остават астронавтите на космическата станция?

Типичната мисия е с продължителност около шест месеца. Въпреки това, с бъдещите дългосрочни мисии на НАСА, някои астронавти са останали до 340 дни, за да видят как микрогравитацията влияе върху човешкото тяло по време на продължителен престой в космоса.


Как се променя тялото ви, докато живеете на МКС?

Веднага след влизане в нулева гравитация, течностите в краката и долната част на тялото ви се придвижват нагоре към главата, карайки лицето ви да изглежда и да изглежда подуто. Някои астронавти се чувстват замаяни и имат разстроен стомах, докато свикнат с нулева гравитация, но това чувство обикновено изчезва след няколко дни. Членовете на екипажа също трябва да упражняват два часа всеки ден, за да поддържат форма и да поддържат костите и мускулите си здрави.


Какво ядат астронавтите на МКС?

Космонавтът може да избира измежду много видове храни като плодове, ядки, фъстъчено масло, пилешко, говеждо, морски дарове, бонбони, брауни и др. Приготвянето варира в зависимост от вида на храната. Тъй като на космическата станция няма печка или микровълнова печка, по-голямата част от храната вече е приготвена, след това изсушена чрез замразяване и опакована във вакуум, или тя е термично стабилизирана, подобно на храната за къмпинг. Тези пакети с лиофилизирана храна могат да бъдат възстановени чрез добавяне на вода и след това да се затоплят в малка загряваща фурна. Диетолозите гарантират, че храната, която ядат астронавтите, им осигурява балансирано снабдяване с витамини и минерали. Храната се приготвя в САЩ и от повечето други държави, изпратили астронавти да живеят на МКС.


Каква работа вършат астронавтите на космическата станция?

Астронавтите и космонавтите на космическата станция остават заети с експлоатацията на много научни експерименти на борда. Екипажът трябва да се увери, че станцията е в отлична форма, така че да почиства, проверява оборудването и да поддържа, ремонтира или подменя счупено оборудване. Понякога астронавтите трябва да направят космическа разходка, за да извършат работи по поддръжката от външната страна на станцията. Тези извънмоторни дейности или EVA помагат да се запази работата на космическата станция.


Как астронавтите спят в космоса?

Космосът няма „нагоре“ или „надолу“ и в резултат на това астронавтите могат да спят във всякаква ориентация. Мнозина обаче предпочитат да се привързват към нещо, така че няма да се носят наоколо и да се блъскат в нищо. Екипажите на космическите станции обикновено спят в спални чували, разположени в малки кабини на екипажа. Всяка кабина на екипажа е достатъчно голяма за един човек.


Колко души са отлетели до космическата станция?

241 лица (и броят) от 19 страни са посетили Международната космическа станция.


Каква е температурата на космическата станция?

Температурата в Международната космическа станция е около 72 градуса по Фаренхайт или 22 градуса по Целзий. Екипажът може да нулира температурата в диапазона от около 65 до 80 ° F (18 до 26 ° C). В зависимост от ориентацията и въздушния поток, температурите могат да варират от едно място до друго в интериора.


Коя часова зона минава космическата станция?

Космическата станция използва GMT или средно време по Гринуич. GMT беше избран като часова зона за станцията, тъй като е около средната точка за всички партньори на Международната космическа станция.


Как астронавтите перат дрехите си?

На космическата станция няма пералня, така че астронавтите трябва да носят дрехите си няколко дни, преди да ги сменят. Уредите за упражнения се сменят ежеседмично, бельото се сменя на всеки няколко дни, докато ризи и панталони могат да се носят седмици.


Как се става космонавт?

За да имате право да станете астронавт в САЩ, трябва да отговаряте на четири изисквания. Първо, трябва да сте гражданин на САЩ. Второ, трябва да притежавате магистърска степен в областта на STEM от акредитиран университет или институция. Трето, трябва да имате поне две години свързан професионален опит, получен след завършване на степен, или поне 1000 часа пилот в командно време на реактивен самолет. Четири, трябва да можете да преминете физическия полет на НАСА за дълъг полет.


Колко време тренират астронавтите, преди да отидат на МКС?

Астронавтите са в непрекъсната подготовка за космически полети. Първоначалното обучение включва изучаване на основните системи на космическите станции, ходене в космоса и управление на роботизираната ръка. Те продължават това обучение, докато очакват мисия. След като бъде назначен за полет, специфичното обучение за мисията може да отнеме до три години. Продължителността на обучението зависи от това колко сложни са задачите за мисията. Мисиите на МКС изискват астронавтите да говорят руски, което добавя време към обучението.


Как отивате до тоалетната в космоса?

За да не плувате, трябва да използвате примки или ремъци за крака, докато ‘седите’ на седалката. Това ви държи на седалката, нещо като предпазен колан. На второ място, космическото гърне използва засмукване, а не вода, за да „изплакне“.


Какво правят астронавтите за забавление на МКС, когато имат почивка?

Екипажите на космическата станция могат да поискат от контрола на мисията да им изпраща предавания, които могат да гледат по време на вечеря или извън дежурството. Те също могат да гледат филми на своите лаптопи. Те могат да носят със себе си книги, музика и музикални инструменти. Някои астронавти се радват на хобита като рисуване, фотография и радио HAM. Те също така могат да прекарват време в гледане на прозореца на красивата Земя отдолу, слушане на музика, сърфиране в мрежата или кореспонденция с приятели и семейство у дома.


Могат ли астронавтите да се обадят на семействата си от МКС?

Допреди няколко години астронавтите не можеха да общуват лесно с хора на земята извън контрола на мисията. Сега те могат да изпращат имейли директно до приятели и семейството си и могат да извършват телефонни обаждания, като се свързват през компютрите.