Чудесни новини за всички потребители на Андроид устройства: все по-сигурно е, че SMS услугите ще бъдат заменени от новият стандарт, който позволява изпращане на изображения, даже видео и включва един куп други възможности, като групов чат, получаване на известия за прочетено съобщение, индикация, че ответната страна набира текст (typing...), директен достъп до Гугъл Асистента, а от там и буквално неизброими възможни интеграции с други смарт услуги. И ВСИЧКО ТОВА БЕЗПЛАТНО!

Става дума за усилията, които технологичният гигант Гугъл полага в разработката на техният отговор на iMessage екстрите, с които разполагат потребителите на iPhone, а именно Messages by Google достъпно за андроид, а и за уеб браузъри.

Горните възможности са осигурени от технология, която Гугъл развива отдавна съвместно с едни от най-големите доставчици на мобилни услуги и производители на телефони, а именно RCS (Rich Communication Services). Допълненията, която тя дава на отдавна остарялата SMS (Smart Messaging Service) услуга, обаче, не са достатъчна причина да накарат всички доставчици да се откажат от приходите си от СМС и това накара някои от тях да отстъпят от разработката и ангажиментите си към Гугъл. Ентусиазмът сред потребителите не стихва, а има и защо. Докато нетърпението на едни е родено от желанието да намалят месечните си сметки, то за други възможностите да изразяват себе си по един по-богат и интуитивен начин надделяват.

Simply Communicate.mp4

Нека разгледаме някои от настоящите опции:


Запознайте се със Messages, официалното приложение на Google за текстови съобщения (SMS, MMS) и чат (RCS). Изпращайте текст на всеки отвсякъде с надеждността на текстовите съобщения и богатството на чата.

Смарт отговорите, които Гугъл предлага и в други свои услуги.

Изчистен, интуитивен и удобен дизайн

Незабавни известия, интелигентни отговори и свеж нов дизайн правят комуникацията по-бърза и забавна. С тъмен режим можете да използвате Съобщения удобно в ситуации с ниска осветеност.

Изразете себе си чрез богатството от възможно средства.

Поддържайте връзка с приятели и семейство, изпращайте групови текстове и споделяйте любимите си снимки, GIF файлове, емоджи, стикери, видео и аудио съобщения.

Визуализация на URL връзка

Лесно споделяне

Изберете или правите снимки и видеоклипове директно от приложението и споделяйте лесно. Можете дори да изпращате аудио съобщения до контактите си.

По-богати разговори

Изпращайте аудио съобщения, емоджи, стикери или вашето местоположение. Можете също да изпращате и получавате плащания с Google Pay.


Мощно търсене

Сега можете да намерите повече от споделяното съдържание във вашите разговори: докоснете иконата за търсене и изберете конкретен контакт, за да видите историята на съобщенията си с тях и всички снимки, видеоклипове, адреси или връзки, които сте споделили помежду си.

Функции за чат (RCS)

На поддържаните оператори можете да изпращате и получавате съобщения през Wi-Fi или вашата мрежа за данни, да виждате кога приятелите въвеждат или кога са прочели вашето съобщение, да споделяте изображения и видеоклипове с високо качество и други.

Android Messages се поддържат на устройства, работещи с Android ™ 5.0 Lollipop и по-нови версии.

Оказва се, че понастоящем единствената пречка всички Android Messages потребители да преминат към RCS се оказват собствените им доставчици на услуги, което под секрет ви казваме, че вече не е пречка и обещаваме съвсем скоро да ви съобщим това в отделна публикация.

Ако сме успели да привлечем вниманието ви, то следете нашият блог за инструкциите, които ще ви позволят да ползвате всичко това съвсем безплатно и без значение кой е вашият оператор.

Не са ви необходими инструкции! От днес доказано можем да добавим и България в списъка. Смартфонът, от който са приложените скрийншоти използва услугите на А1, но това едва ли има някакво значение имайки предвид, че Гугъл въвежда обновленията без сътрудничество от страна на местните доставчици.