Google пуска уебсайт за COVID-19

Скоро след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че Гугъл пуска сайт за COVID-19, а компанията отрече, уеб сайт, създаден от технологичният гигант и посветен на коронавирусът все пак се появи. Макар, че фокусът е САЩ сайтът предлага полезна информация и други подходящи източници на сведения за всички потребители.

Наред с уебсайта и потенциално по-важното е че, Google ще започне да предоставя още по-подобрени информационни карти на хора, които търсят термини, свързани с коронавируса. Ще има информационни раздели за симптоми, профилактика, глобална статистика и локално значима информация.

Засега достъпен само на английски сайтът скоро ще има версия и на испански език, заяви говорител на Google. Сайтът също е проектиран с подобрена визуална достъпност, включително с шрифтове по-големи от тези, които Google обикновено използва.

Уебсайтът има видеоклипове преведени на Американският жестомимичен език (ASL), глобална карта, показваща потвърдени случаи по държави и много информация за другите усилия на Google за оказване на помощ - плюс някои добри за разсейване видеоклипове в YouTube.

По отношение на това, което Тръмп бе обявил по-рано, че Гугъл пуска сайт, който ще помага на хората да се тестват за вируса, ще видите, че нищо подобно няма на сайта засега.

Най-близкото до намирането на тест е падащо меню, което предоставя връзки към местни уеб сайтове - например изборът на Калифорния осигурява връзка към калифорнийския департамент по обществено здраве (California Department of Public Health).

Към момента американският CDC (Center for Disease Control and Prevention - Център за контрол и превенция на заболяванията) има чатбот за „самопроверка“, чието изграждане бе подпомогнато от Microsoft, но както Дъ Уол Стрийт Джърнъл цитира един изпълнителен директор на център за доставка на здравни услуги, поставяйки нещата в реалистичен контекст: “Чатботът за „самопроверка“ е просто нещо, от което потребителите имат нужда точно сега за да си помогнат при преодоляването на безпокойството си.“

Казано с други думи, много големи технологични компании полагат усилия да осигурят свързани с коронавирус услуги, но никоя от тях не е в състояние да реши един от най-големите проблеми в пандемията: достъп до тестване.

В някакъв момент в бъдещето Google може действително да предостави въпросник и информация за местни локации за тестване. Според друг говорител, обаче, компанията няма да го направи преди да се увери, че на тези сайтове има достоверна и достъпна информация, а това, за съжаление, може да отнеме доста време.

Връщайки се към това, което е налично на сайта в момента, можем да изброим:

Коронавирус картата, която показва потвърдените случаи на коронавирус (COVID-19) и сумарната таблица към нея е показана със следните уговорки:

“Относно тези данни: Променят се бързо.

Тези данни се променят бързо, така че показаното може да е остаряло. Сумарните таблици не винаги могат да представляват точна сума. Информация за докладвани случаи е налична и на сайта на Световната здравна организация.

Не включва всички случаи.

Потвърдените случаи не са всички случаи. Те включват само хора, които са дали положителен тест. Правилата за тестване и наличността варират в зависимост от държавата.”

Статистиката за България към момента на списване на статията показва:


Потвърдени случаи - 163

Случаи на 1 милион души - 23.29

Възстановени - 3

Смъртни случаи - 3