Look to Speak помага на хората да се изразяват чрез очите си

Ново приложение за Android, което позволява на хората да използват очите си, за да избират предварително написани фрази, които телефонът им да изрича на глас ще помага на хората с двигателни и говорни увреждания.

Ново приложение за Android, което позволява на хората да използват очите си, за да избират предварително написани фрази, които телефонът им да изрича на глас ще помага на хората с двигателни и говорни увреждания.

Разработчици на приложението са логопедът Ричард Кейв и екип на Креативната Лаборатория на Гугъл (Google Creative Lab). Ето какво разказва самият той в свой блогпост:


Логопед и езиков терапевт съм повече от 10 години. По време на кариерата си съм се специализирал в работа с хора, живеещи с речеви и двигателни увреждания, особено с онези, които са невербални и се нуждаят от помощ за общуване. За мен това е повече от работа, това е страст. Всеки ден се стремя да помагам на хората да намират по-лесни и достъпни начини да изразят ежедневните си нужди, мнения, чувства и идентичност.


Помощните технологии помагат на тази общност да изрази себе си. Например, технологията за контрол чрез взор/поглед помага на хората да пишат съобщения на комуникационно устройство и да ги споделят само с движение на очите. Тъй като мобилните устройства стават все по-повсеместни и мощни, с вградени в тях технологии като машинно обучение, аз се замислих за начините, по които телефоните могат да работят заедно с помощните технологии. Заедно тези инструменти могат да отворят нови възможности - особено за хора по света, които сега може да имат достъп до тази технология за първи път.


Оказва се, че малка група хора в Google експериментират с подобна идея: как можем да използваме най-новите технологии, за да помогнем на хората да общуват. По-рано тази година започнах да работя с тях по проект, наречен Look to Speak, приложение, което позволява на хората да използват очите си, за да избират предварително написани фрази за телефона си, за да говорят на глас. Днес Look to Speak е достъпен за всички и е съвместим с Android 9.0 и по-нови версии, включително Android One.

С приложението хората просто трябва да погледнат наляво, надясно или нагоре, за да изберат бързо какво искат да кажат от списък с фрази. Може би любимата ми характеристика е способността да персонализират думите и фразите - позволява на хората да бъдат истински автентични. Настройките за чувствителност на погледа могат да се регулират, а всички данни са лични и никога не напускат телефона.


Можете да научите повече за проекта във видеото, както и на сайта за Експерименти на Гугъл, от където да изтеглите приложението.


източник: Digi Tech Junkie