Тананикай в Гугъл търсене

Песен, която се е "забила" в главата ти? Просто я изтананикай в Гугъл търсене

Как да търсим песен в Гугъл с тананикане
Как да търсим песен в Гугъл с тананикане

Сещате ли се за онази песен, в която се пее: „да-даааа-да-да-даааа, на-наа-нааоооо, да”? Или онази, която започва с акордите на китарата, „даа-наа-на“? Всички знаем колко е разочароващо, когато не можете да запомните името на песен или някоя от думите, но мелодията е заседнала в главата ви. Днес в Search On Google обяви, че вече може да ви помогне да разберете - не са необходими текстове, име на изпълнител или виртуозно пеене.

От днес можете да си тананикате, да свирите или да пеете мелодия на Google, за да откривате песни. На мобилното си устройство отворете най-новата версия на приложението Google или намерете приспособлението си за Google Търсене, докоснете иконата на микрофон и кажете “what's this song?” или щракнете върху бутона “Search a song”. След това започнете да си тананикате за 10-15 секунди. В Google Assistant е също толкова просто. Кажете „Хей, Google, what's this song?“ и след това тананикайте мелодията. Понастоящем тази функция е налична на английски в iOS и на повече от 20 езика в Android. От Гугъл се надяват в бъдеще да разширят списъка с още повече езици.

След като приключите с тананикането, алгоритъм за машинно обучение (ML) помага да се идентифицират потенциалните съвпадения на песните. И не се притеснявайте, не се нуждаете от идеалното вибрато, за да използвате тази функция. Ще получите най-вероятните опции въз основа на мелодията. След това можете да изберете най-доброто съвпадение и да проучите информация за песента и изпълнителя, да видите всички придружаващи музикални видеоклипове или да слушате песента в любимото си музикално приложение, да намерите текстовете, да прочетете анализ и дори да проверите други записи на песента, когато са налични.